top of page

Har du blivit med valp? Stort grattis! 🌸

För att valpen i lugn och ro ska få möjlighet att vänja sig att gå till frisören erbjuder jag en särskild valpintroduktion.

Besöket går till så att valpen får komma och hälsa på och lära känna frisören och kolla in trimmet. Den får prova att stå på trimbordet och bekanta sig lite med verktygen, och förstås få massor av godis och beröm! Jag introducerar valpen för lite hantering, som t.ex. kloklipp, beroende på vad den är van vid och hur mycket den klarar av. Du är välkommen att boka flera sessioner om du har en lite försiktig valp. Besöket tar ca 30 minuter och kostar 350 kr.

Boka på telefon/sms 070 433 14 45 eller 08 752 95 55.

Första besöket hos frisören: ju tidigare desto bättre!


Om du har en ras som kräver pälsvård, kan du med fördel introducera den hos hundfrisören så tidigt som möjligt. Gärna före 12 veckors ålder, medan den s.k. socialiseringsfasen fortfarande pågår. Då tar valpen in nya erfarenheter med öppet sinne, och har lättare att vänja sig vid nya erfarenheter än senare i livet. Det är dock mycket viktigt att den får möta nya människor och situationer på ett lugnt och trivsamt sätt. Jag klipper därför aldrig en valp utan att den först har kommit på åtminstone en valpintroduktion innan.

Varför är det inte bättre att vänta tills hunden är lite äldre?

Det är inte ovanligt att uppleva att valpen helt utan egentlig orsak plötsligt blir rädd för saker som den tidigare varit helt ok med, när den är runt 5-7 månader gammal. Det beror då antagligen på att den kommit in i den så kallade spökåldern. Den inträffar samtidigt som hunden närmar sig tonåren och könsmognaden. Alla raser och individer är självklart olika; vissa hundar är som vanligt hela tiden och tar sig igenom könsmognaden utan några som helst rädslor, medan andra hundar kan bli väldigt osäkra. Det viktigaste under den tid som hunden är i ”spökåldern” är att inget obehagligt händer den, då den oftast är extra känslig för negativa och stressande intryck då.

Att vänta tills den här perioden inträffar för att lämna in din hund till frisören för allra första gången (med allt vad det innebär av nya maskiner och höga ljud från fönen) är kanske inte det allra bästa, om du har möjlighet att göra det tidigare.

Att introducera en unghund eller vuxen hund till frisören kan ta lite längre tid, även om det inte alltid behöver vara så. Var bara beredd på att din hund inte klarar av en full klippning på en gång, utan behöver lite invänjning. Självklart går det med vänligt handlag och lite extra träning hemma, om hunden bara är ovan. Jag gör ”valpintroduktioner” även på äldre hundar som ska till frisören för första gången, och ger alltid tips till hundägaren på de moment som hunden ev. upplevde som krävande att öva på hemma till nästa gång.

Vid svåra rädslor hänvisar jag alltid till någon duktig hundtränare.

Video 1 på valpintroduktion hos Sju Små Hundar: https://youtu.be/6YFUQpmXxL8

Video 2 på valpintroduktion hos Sju Små Hundar: https://youtu.be/i-yemx1U5Rg

bottom of page