070 433 14 45    Skansvägen 1   136 70 Vendelsö    08 752 95 55  

SJU SMÅ HUNDAR

Hundfrisör       08 752 95 55        Skansvägen 1,  136 70 Vendelsö        

FAQ

 

Fråga: Ska jag bada hunden innan den lämnas in?
Svar: Självklart uppskattas det om hunden är hunden är ren! Självklart är det inget krav, och bad ingår alltid i besöket för att klippningen ska bli så jämn som möjligt. Däremot får du gärna ta bort avföring som fastnat under svansen före hunden lämnas in.

Fryser inte hunden på vintern om man klipper den?
Svar: De allra flesta hundar bor inomhus tillsammans med familjen i ett uppvärmt hus. De vistas endast utomhus kortare stunder medan de rör på sig, och fryser då sällan. (Skulle hunden mot förmodan bo i hundgård utomhus ska den naturligtvis ha så mycket päls som möjligt för att hålla värmen).
Det bästa är att hålla pälsen i en hanterbar längd på vintern och kanske ta på hunden ett täcke på promenaden de dagar det är riktigt kallt, blött eller blåsigt. En längre päls blir blötare, smutsigare och gör att hunden kommer att ligga fuktig när den kommer hem efter promenaden. Ungefär som att ha på sig en fuktig täckjacka inomhus, som aldrig riktigt vill torka. Snöklumpar, väta och smuts, samt rester från vägsalt, gummi och asfalt som rivs upp av dubbdäck vintertid fastnar också mer i pälsen ju längre den är. 

En övervuxen päls på vintern gör att:
- hunden är fuktig ett par timmar efter varje promenad
- blöt och smutsig päls tovar sig lättare
- snöbollar fastnar på ben och tassar
- mer vägsalt fastnar på tassar
- tiden för pälsvård hemma ökar
- gnuggande med handduk på tassar, ben och mage skapar tovor
- badning av hunden hemma utan att noga borsta ut alla tovor först fungerar på samma sätt som att tova ull:  varmt vatten + tvål + gnugga = tovor
- tovor gör ont! När hunden rör sig och huden sträcks, sträcks också tovorna i skinnet, vilket känns som att bli dragen i håret. Till slut slits håret ut med rötterna och bildar kala fläckar.
- tovutredning är mycket smärtsamt för hunden. Sköter man inte pälsen noggrant under vintern, går inte pälsen att rädda senare hos frisören, utan måste rakas ner tätt in på skinnet.

Fråga: Ska hunden klippas kort på sommaren?
Svar: Variationen i hundars hårlag är så enorm, att det inte finns något enkelt svar.
Det korta svaret är: Det är ok, om hunden är en "klippras". Se dock alltid till att skydda hunden från att bränna sig i solen, om den är mycket kortklippt.

Det längre svaret är: Det finns flera olika typer av hårlag på hundar. När man pratar om att skydda sin hund från värme delar man in pälstyperna i enkelt hårlag (de flesta "klippraser") och dubbelt hårlag.
Enkelt hårlag betyder att det endast växer täckhår på hela kroppen, utan någon underull. 
Raser som t.ex. shih tzu, pudel och bichon har enkelt hårlag. Pälsen växer kontinuerligt och de kan rakas och klippas utan problem. Man måste dock vara försiktig med att raka ner hunden superkort på sommaren, då man utsätter den för risken att bränna sig i solen.
Dubbelt hårlag betyder att det finns både täckhår och underull. 
Täckhåren är långa, glansiga och sträva. Underullen är tjock, mjuk och gråaktig. Raser som pommeranian, shetland sheepdog och spetsar har dubbelt hårlag. På dessa hundar har pälsen bestämda tillväxtfaser, som också kan påverkas av hundens allmäntillstånd. Pälsen på olika delar av kroppen kan vara i olika tillväxtfaser samtidigt. Det gör att pälsen kan växa ut ojämnt efter en nerklippning och det kan ta lång tid innan all päls har vuxit ut helt. 
En dubbelpälsad hund måste borstas året runt, men som som mest på våren, när fällperioden inträffar. När vädret blir varmare, börjar underullen lossna. På spetsraserna syns det allra tydligast eftersom de fäller i stora sjok, men underullen släpper också på de andra raserna, även om den ligger kvar som en tjock filtmatta under täckhåren. Underullen måste borstas ut för att man ska få bort den.


Fråga: Varför är det så dyrt?

Svar: Som egenföretagare betalar man moms, inkomstskatt och egenavgifter/sociala avgifter. Kvar att behålla blir
ca 30 % av priset kunden betalar. Inkomsterna ska även täcka kostnaderna i företaget och att spara ihop till semesterersättning.